11. mája 2018

RECENZIA // O Slávkovom neslávnom konci a ďalšie burtonovky, T. Burton


Ak máte radi burtonovské filmové fantazmagórie, táto zbierka 

básní 

s autorovými ilustráciami vám zaručene urobí radosť.


Kniha sa stala bestsellerom takmer vo všetkých krajinách, kde vyšla.

Čarovne morbídne básničky preložil do slovenčiny Vlado Janček.


Na svete jestvuje mnoho autor, ktorí nepíšu beletriu ale poéziu, avšak nie každý, kto píše poéziu, ju píše naozaj dobre. Mnohí moderní autori píšu básne voľným rýmom, a preto sa častokrát čítajú dosť ťažko a mnohokrát sú j bez zmyslu.

No a niekde medzi dobrými a zlými autormi, nájdeme Tima Burtona, celosvetovo známeho režiséra nie len filmov ale aj rozprávok, – jeho zbierka básni, ktorá obsahuje 23/24 krátky a morbídnych básničiek, nie je zlá, avšak nie je ani dobrá, či dych vyrážajúca. Niektoré básničky sa rýmujú, iné nie, ale i tak to v tebe zanechá katarziu, pretože, aj keď je to naozaj krátke čítanie a zaberie maximálne 20/30 minút, je plné metafor a prenesených významom aj na dnešného človeka.




Neviem, ako to robí, ale všetko, čo vyjde spod jeho rúk je farebne nefarebné, neskutočne pekné, no vzápätí morbídne a strašidelné. A rovnako je to aj pri ilustráciách, ktoré sa nachádzajú pri každej básničke, na každej strane a mnohokrát sú aj zaujímavejšie ako samotné básničky.



Zbierka ponúka čitateľovi 23 krátkych a morbídnych básničiek, ktoré v sebe nesú posolstvo alebo metaforu aj na dnešný moderný svet. A aj keď sú básničky krátke ich význam mi v hlave vŕtal ešte dlho potom, čo som to prečítala a dokonca som niektoré básničky čítala aj dvakrát. Pri jej čítaní sa smeješ a zároveň bojíš. V básniach sú spracované témy ako je láska, nenávisť a smrť.


Tim Burton napísal zbierku básni, ktorú sa oplatí prečítať  a ja tajne dúfam, že sa opäť čoskoro dočkáme ďalšej zbierky od tohto talentom obdareného autora. A ak by sa ti naozaj veľmi nepáčil slovenský preklad, tak na konci zbierky  je uvedený aj anglický originál.













Za knihu ďakujem @zelenykocur.sk

A ak si rovnaký fanúšik Tima Burtona ako ja, tak klikni SEM a nechaj sa unášať čarom jeho básni.