27. júna 2018

RECENZIA // Muž, ktorý sa zriekol peňazí a prežil, M. Boyle


Autor tejto jedinečnej knihy vás prevedie svojím odvážnym experimentom, pri ktorom sa úplne zriekol peňazí. Čitateľnou a pútavou formou sa zoznámite s jeho motiváciou aj životnou filozofiou a stanete sa jeho spoločníkom na ceste, ktorú nelemujú bankovky a platobné karty, ale o to viac je sprevádzaná zdieľaním a nezištnosťou. Čo je však najviac fascinujúce - Marekov príbeh priamo nabáda k zamysleniu nad zásadnými otázkami životného štýlu v konzumnej spoločnosti a k smerovaniu súčasnej západnej civilizácie.



Nachádzame sa v kritickom bode dejín. Nemôžeme mať donekonečna rýchle autá, počítače o veľkosti kreditiek a všetky moderné vymoženosti, a zároveň čistý vzduch, rozľahlé dažďové pralesy, čerstvú pitnú vodu a stabilnú klímu. Naša generácia môže mať jedno, alebo druhé, ale nie oboje. Ľudstvo si musí vybrať. Obe možnosti majú svoje „náklady obetovanej príležitosti“. Prístroje, alebo príroda? Vyberte si zle, a ďalšia generácia už nemusí mať ani jedno. To sú slová Marka Boylea, autora tejto jedinečnej knihy, ktorý vás prevedie svojím odvážnym experimentom, pri ktorom sa úplne zriekol peňazí. Čitateľnou a pútavou formou sa zoznámite s jeho motiváciou a životnou filozofiou a stanete sa jeho spoločníkmi na ceste, ktorú nelemujú bankovky a platobné karty. Čo je však najviac fascinujúce – Markov príbeh priamo nabáda k zamysleniu nad zásadnými otázkami životného štýlu v konzumnej spoločnosti a k smerovaniu súčasnej západnej civilizácie. Inšpirujúca kniha, ktorá zmení váš pohľad na svet.





Recenzia na túto knihu nebude recenziou, akú poznáte, pretože táto kniha nie je obyčajnou knihou, ktorá nám ponúka príbeh o láske. Kniha od Marka Boylea je o tom, že hodnoty, ktoré poznáme nie sú tie pravé alebo tie najdôležitejšie v našom živote, ako sme boli odmalička učení. 


Autor, Mark Boyle,  nám dáva pohľad na život tak, akoby mal žiť každý jeden z nás. Nepíšem to preto, že sa poslednú dobu roztrhlo vrece s ekológmi, ale preto, že je to potrebné. Je potrebné sa o tom baviť a je nutné to brať vážne a nie len mávnuť rukou a povedať, že takýto život je len pre ,,boháčov“.


Kniha je písaná jednoducho, neobsahuje žiadne zložité vety a odborné výrazy, dokonca ani žiadne komplikované štatistiky. 
Samozrejme, štatistiky a čísla sú v tejto knihe, lebo ak by ich nebolo málokto by pochopil, aké (ne)dôležité sú peniaze a celý BUM okolo nich.

Kniha obsahuje jednoduchý príbeh o mužovi, ktorý dokázal prežiť bez peňazí a dokonca jeho život bol omnoho veselší ako keď sa nachádzal v kruhu práca-splátky-nákupy. 
Kniha je vhodná pre každú vekovú kategóriu – čím skôr, tým lepšie.


Kniha od Írskeho chlapíka, ktorý sa v deň nenakupovanie 29. novembra 2009 rozhodol vzdať peňazí a ukázať Angličanom, Škótom a celému svetu, že hodnoty, ktoré sú nám vštepované odmalička nemusia byť práve najlepšie pre ďalšie generácie, ktoré budú (možno) obývať túto našu krásnu planétu vo veľkom vesmíre.


Táto pomerne útla  kniha nám ponúka veľkú radu a ponaučenie. Okrem toho, že ponúka iný pohľad na svet a na jeho hodnoty, ponúka nám aj zamyslenie sa nad sebou a nad tým, kde sa stratila láska a porozumenie a nemusí to byť čisto láska k blízkemu, ale skôr láska k cudziemu človeku, ktorý potrebuje našu pomoc.

Problém, ktorý je opísaný v tejto knihe sa týka najmä veľkých štátov, ale to automaticky neznamená, že s nami, Slovákmi, to nemá nič spoločné a že nás sa to netýka. Práve naopak, týka sa nás to, pretože aj my produkujeme odpad, produkujeme nenávisť a závisť – tak typické pre slovenský národ.

A práve táto kniha nám vraví, ako sa tomu vyhýbať, resp. ako to čo najviac eliminovať z nášho života, ktorý vie byť nádherný, ak si vážime strom, ktorý rastie v parku, okolo ktorého chodíme každé ráno do práce, ale málokedy si ho všimneme. A to isté platí aj pre jedlo, ktoré každodenné jeme, ale málokto si uvedomuje jeho hodnotu.


Každý večer pozeráme noviny, v ktorých sú obrázky vychudnutých detí a my nad nimi zalamujeme ruky, že chudáčikovia, ale pritom vyhadzujeme jedlo jedna radosť... 
A táto kniha, síce už je pár rokov stará, je stále aktuálna a ponúka nám odpovede na naše otázky, že prečo máme depresie a prečo sa musíme pozerať na vychudnuté africké deti, zatiaľ čo my sa napchávame chrumkami, mäsom a zeleninou... 


Kniha je rozdelená do kapitol, plus je obohatená o praktické rady a návody na pomôcky, ktorý aj samotný autor, Mark Boyle, využíval počas svojho roka bez peňazí. V každej kapitole rozoberá rôzne problémy, ktoré nastanú, keď sa človek rozhodne opustiť kruh plný stresu. Opisuje svoje pocity bez toho, aby sa hral na hrdinu a záchrancu našej planéty.
 Aj keď sa mi v niektorých pasážach zdal ako povrchný a nesúhlasila som s ním alebo sa mi nepáčilo, čo si o tej-ktorej situácii myslel, uvedomila som si, že je to normálne a presne kvôli takémuto zámer bola táto kniha napísaná: aby sa ten, ktorý ju číta, zamyslel a hľadal si informácie, lebo jedna vec je nesúhlasiť a druhá je uviesť argumenty, prečo by iný názor bol lepší.



Ako som už písala, knihu sa oplatí prečítať a nie len to, najdôležitejšie je zobrať si z nej ponaučenie a zamyslieť sa nad životom, ktorý žijeme a je jedno, či sme Američania, Rusi alebo Slováci či Česi, pretože všetci sme ľudia a máme rovnaký podiel na tom, v akom stave je táto naša krásna Zem, na ktorej žijeme.










Za knihu ďakujem @albatrosmedia.sk 
Ak ťa kniha zaujala, klikni SEM a čítaj!