18. decembra 2019

RECENZIA // Orgia, Gábor Zoltán

Po zvrhnutí admirála Horthyho sa v Maďarsku začal skutočný hon na Židov. Masové deportácie. Krvavé jatky. Orgie. Ich vykonávateľmi boli takzvaní nyilašovci zo strany Šípových krížov, obyčajní ľudia, niečí susedia, priatelia a známi. Krátko pred koncom druhej svetovej vojny, na prelome rokov 1944 a 1945, sa už k Budapešti blížil front, no vražedná mašinéria naďalej bezchybne fungovala.






***
Ľudia zabúdajú, nechcú si pamätať alebo jednoducho si iba pamätajú to, čo chcú, čo vyhovuje im a rovnako ako zabúdajú, nečítajú. 
Nemajú čas, nechce sa im - proste majú tisíc výhovoriek, pre ktoré odmietajú vziať do rúk knihy. Internet je zaplnený desinformáciami, lžami a upravenými fotkami, videami, ktoré dávajú ľuďom akúsi moc, pretože v divákoch vzbudzujú strach, nenávisť a presne tieto emócie vedú k tomu, kde sme práve teraz.
Internet je plný úprchlíkov, imigrantov, strachu, nenávisť a predsudkami, rovnako ako kniha od maďarského poviedkového debutanta Gábora Zoltána.  

Hrôzy, ktoré môžeme sledovať v telke, na sociálnych sieťach sa kedysi diali a nebolo tomu tak ďaleko naspäť, možno pár rokov. Ľudia boli vraždení, prenasledovaní, ponižovaní a to všetko len kvôli tomu, že boli iní. Nevyznávali rovnaké náboženstvo, politické presvedčenie či mali iné nosy ako ich susedia, ktorí vďaka svojmu rovnému nosu boli ušetrení na živote. 

Gábor Zoltán napísal román, aký sa veľmi ponáša na klasické povojnové romány, ktoré môžeme poznať aj ako povinná literatúra na školách. 
Orgia je príbeh jedného kresťanského továrnika, ktorý si vzal za ženu Židovku a jeho milenka bola jeho účtovníčka rovnakého vyznania. Tento milostný trojuholník je paralelné rozvíjaný spolu s hlavnou dejovou líniou, v ktorej nám autor opisuje brutálny osud maďarských Židov počas posledných rokoch druhej svetovej vojny. 
Obidve dejové línie sú pútavé, nezmyselné, zaražajúce a nechutne rovnako a ani jedna netrpí na úkor tej druhej. 
Brutalita. Nechutnosť, ale aj údiv a rešpekt - takto by som v skratke opísala túto knihu. 

Keď som knihu začala čítať, mala som na ňu veľké očakávania tak, ako pri každej knihe, ktoré sa zaoberá druhej svetovou vojnou, pretože zverstvá, ktoré sa počas nej páchali by sme mali mať stále na očiach a pamätať na nich a tiež preto, že toto obdobie dejín je pre mňa zaujímavá a zaražajúce zároveň. Moje očakávania zo začiatku klesali, pretože zo začiatku ma nesmierne vytáčal štýl, akým autor písal - akoby to bola poviedka. Jednoducho, nekomplikovane, čisto. Žiadne náročne vety, súvetia, ktorými som ja posadnutá. Ale ako príbeh pokračoval čoraz viac som si jeho štýl zamilovala až to na konci knihy bolo ako niečo nadprirodzene, ako to najlepšie, čo mohol autor spraviť. Takže, ak nie ste fanúšikom jednoduchých viet, nebojte, práve tie dávajú knihe šmrnc a postupne si ich zamilujete rovnako ako ja. 

Dianie, činy a okolnosti, ktoré sa autorovi podarilo opísať, zozbierať a vydať sú obdivuhodné. Autor nás ľahkosťou viet prevedie pivnicami a spáľňami vysokých Nacistov, ktorí boli v Maďarsku prezývaní nyilašovia. Ak chcete čítať z čoho vám stuhne krv v žilách a naskočia zimomriavky, určite siahnite po tejto knihe. Pretože je to skutočný horor.

,,Odprevadili nás na breh Dunaja." 

Postavili ich do radu so zviazanými rukami, nahých, ponížených ich hádzali do Dunaja. Všetci boli bosí. Predsa len, tie krásne topánky sa budú hodiť nejakej maďarskej kresťanske a ten teplý kabát si zobral nyilašista, ktorý hodil pravého majiteľa do Dunaja, ale predtým mu pred očami znásilnil manželku, dcéru alebo matku... 
Kniha vás ohromí faktami aj samotným príbehom. Továrnik Renner na mňa pôsobil ako neškodný človek, ktorý si uvedomoval, že zajtrajšok nemusí príjsť a tak si vychutnával radosti, kým mohol. Kým sa ostatní trápili, on sa vozil na aute, roznášal ukradnutý majetok do zhabaných domov a túžil, aby prežila jeho žena a milenka, pretože si nevedel vybrať, ktorú má zachrániť. Milenka Rennera je skromná žena, ktorá ho chce mať iba pre seba, čo jej nakoniec podarí, ale príbeh, ktorý má za sebou nebol rozhodne jednoduchý... 

Gábor Zoltán napísal román, no všetko v ňom je pravda. Počas príprav na knihu sa opieral o hlbokú znalosť maďarských archívov, ale aj o výpovede nespočetných svedkov nyilašovského besnenia, pričom nevynechal ani obete týchto zverských činov.


Aj napriek brutalite, ktorá vás ohromí, odporúčam knihu všetkými desiatimi každému. Kniha je očarujúca, nechutná ale aj poučná a rozhodne neobanujte.






Za knihu ďakujem @absynt.sk