3. mája 2018

RECENZIA // Macbeth, Jo Nesbo

V spustnutom priemyselnom meste kdesi na severe prekvitá v sedemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia len obchod s drogami, hazard a korupcia. Iba chátrajúca železničná stanica, ktorú obsadili feťáci, a parná lokomotíva na podstavci pred ňou pripomínajú časy niekdajšej prosperity. Oproti sa týči budova luxusného hotela s kasínom, v ktorom so svojou milenkou – majiteľkou tohto podniku nazývanou Lady – býva policajný inšpektor s veľmi povedomým menom.



Macbeth, veliteľ miestnej zásahovej jednotky, je mužom zákona s temnou minulosťou a ešte temnejšími chúťkami, ktoré podnecuje skazená krásavica Lady aj našepkávačky z podsvetia. Drogový magnát Hekate ho využije, aby sa zbavil konkurenčného gangu Norse Riders a nového policajného riaditeľa Duncana – idealistu, ktorý by v meste rád konečne zaviedol poriadok. Zatiaľ čo sa Macbeth a Lady stávajú bábkami v rukách manipulátora, Hekateho čínske sestry varia v podzemí neodolateľnú drogu – moc. Milenkine lákavo znejúce ambície doženú Macbetha až k vražde svojho nadriadeného, no tým sa policajtovo besnenie povzbudzované paranojou z drog len začína. Presvedčený, že treba zlikvidovať aj svojich mierumilovných kolegov, kopí násilnosť na násilnosť a mŕtvol v meste pribúda. Psychicky labilná Lady si zatiaľ márne umýva ruky, na ktorých má odmladi krvavé škvrny…




O tom, že škandinávski autori sú skvelí sa baviť nebudeme, pretože je to tak a Jo Nesbo ma v tomto znova utvrdil.   
Jeho krvavý Macbeth je plný zvratov, ktoré na seba naväzujú tak silno až ti behá mráz po chrbte. 
Každý detail v tejto kniha hrá dôležité úlohu, v ktorej sa skrýva moc, ktorá môže zachraňovať alebo zabíjať.  Celý dej sa odohráva v policajnom prostredí, v ktorom dominuje korupcie, drogy a moc. Macbeth je členom gardy, ktorá chráni mesto a pomáha polícii, má milujúcu ženu - Lady - a kamarátov, medzi ktorými je aj Banquo – postarší chlap, ktorý sa ujal Macbetha, keď bol malý chlapec a bol odkázaný na pomoc druhých.


Prezidentom polície je  skorumpovaný Kenneth pod nadvládou, ktorého sa v meste rozmohol drogový gang. Kenneth je porazený a novým riaditeľom sa stal čistý a mladý Duncan, ktorý sa rozhodol prinavrátiť mestu slávu, o ktorú ju Kenneth pripravil. Mnohí policajti, ktorí boli zapletení do korupcie sú prepustení a na ich miesta prichádzajú noví - mladí a s túžbou zmeniť veci - medzi nimi je aj Duff túžiaci po poste riaditeľa novovytvoreného megalomanského oddelenia s názvom Organizovaná kriminalita - Orgkrime. Tento muž v sebe skrýva človeka, ktorý sa dokáže zmeniť, no nedokáže zabudnúť.
 Každá postava v tomto diela sa skrýva v každom z nás a o to viac je román pútavejšie.


Dej sa pomaly rozvíja, avšak nie nudne pomaly, ale práve naopak – čím je to pomalšie, tým je to pútavejšie, pretože Nesbo vkladá do každej vety, do každého slová kúsok napätie. Kniha, aj keď neobsahuje jednoduché vety, neobsahuje ani súvetia, v ktorých by sa mohol čitateľ zamotať, a preto ju môže čítať nenáročný i náročný čitateľ. Jo Nesbo dokázal využiť dej vo svojej prospech a tak dokázal využiť aj vety, ktoré skladal ako skladačku, aby mu pekne zapadli jedna veľa druhej a nerušili pri čítaní.




Táto kniha nie je len o korupcii, ale je aj o boji a spoznávaní samého seba, ako sa dokážeme zmeniť pod vplyvom drog – lásky a moci.








Za knihu ďakujem @preskoly.sk 
A ak ťa kniha zaujala, klikni SEM.