28. decembra 2019

RECENZIA // Čo to má spoločné so mnou?, Sacha Batthyany

Oslava, šampanské, tanec, prestávka na masaker, znova tanec, znova šampanské... Tak vyzerala oslava na zámku Rechnitz, ktorú v marci 1945 usporiadala autorova prateta Margit Batthyány. Zostalo po nej stoosemdesiat zavraždených Židov, stoosemdesiat zmárnených ľudských životov.

***
 Začalo to ako reportáž, ktorá chce zachytiť osud Židov, ale v skutočnosti je to výpoveď človeka, ktorý v sebe nesie neviditeľné rany minulosti. 
Aká by bola vaša reakcia na priamy dôkaz toho, že jeden člen vašej rodiny bol pri masakri, vraždil alebo sledoval ako ľudia zomierajú a padajú do jamy ako domino? 
Sacha Batthyany sa rozhodol pátrať po minulosti a práve jeho cesta späť je zachytená v reportážnej knihe, ktorá bola nominovaná na prestižnú švajčiarsku Knižnú cenu a dostala sa do finále ceny Ryszarda Kapuścińského za rok 2018, ktorá sa udeľuje za najlepšiu knihu reportážnej literatúry. 

***

Čo to má spoločné so mnou? Spýtal sa Sacha svojej kolegyni, keď si prezrel článok v novinách o masakri na večierku, ktorý usporadúvala jeho teta grófka Margit. 
Rod, z ktorého pochádza autor, je v Maďarsku veľmi známy, významný a šľachtičný s dlhou históriou, sú po ňom pomenované námestia po celom Maďarsku.
Autor nás vďaka denníku jeho starej mamy prenesie do obdobia druhej svetovej vojny, spoznávame jeho rodinu, pozorujeme udalosti a kráčame vedľa nemeckých vojakov po štrkovej ceste, na ktorej stojí pán domu a manželský pár, ktorý ho prosí o pomoc, prosí, aby zachránil ich deti, ktoré sedeli vo vlaku smerujúcom do Osvienčimu. 
Od tohto momentu si nás autor prehadzuje z minulosti do prítomnosti, od vraždy po cestu na ruskú Sibír, kde bol väznený jeho starý otec 
10 rokov až do prítomnosti na kreslo,  v ktorom leží a rozpráva sa so svojim psychológom.

Čo to má spoločné so mnou? je útla kronika krátkej epochy rodu, ktorý bol zmietaný, musel sa rozhodnúť, trel biedu a bol zbavený všetkých cností. Sachovi sa touto knihou podaril naozaj majstrovský kúsok, keď dokázal zachytiť spoločenskú situáciu pred vojnou, počas vojnou a po vojne troch genarácii. Ťažoba tejto knihy je však úplne inde, ako sa môže na prvý pohľad zdať - pravdu povediac, táto kniha vás naozaj prekvapí a odnesiete z nej omnoho viac, ako si vôbec myslíte. 

Ak si myslíte, že táto kniha je ťažká témou, nie je tomu celkom tak, pretože je napísaná spôsobom, ktorý zaujme každého, ba aj niekoho, kto veľmi neholduje knihám, nezaujíma sa o históriu alebo iba nechce čítať veľmi nechutne opísané deje počas vojny. Táto útla knižka nás s určitou ľahkosťou prevedie troma generáciami, troma totalitnými režimami a popritom budeme paralelne kráčať aj v prítomnosti a uvažovať o ranách, ktorý si so sebou nesú deti a vnuci. 

Čo to má spoločné so mnou? nie je len otázka jedného človeka, ale nás všetkých - kto každý si v sebe nesie rany? A aké veľké sú? 
Odpoveď na tieto otázky a na mnohé iné nájdete v tejto malej, ale zato veľmi skvelej knihe od @absynt.sk 





Za knihu ďakujem @absynt.sk 
Viac o knihe TU