2. januára 2020

RECENZIA // Povedal mi veštec, Tiziano Terzani

V tejto knihe nájdete Barmu, Thajsko, Laos, Kambodžu, Vietnam, Čínu či Mongolsko videné z tých najnezvyčajnejších uhlov, z nákladných lodí, z autobusov, ktoré ledva držia pokope a do ktorých sa zmestilo viac ľudí ako do tých v Európe, aj keď boli o polovicu menšie - jednoducho spoznáme Áziu z každého pohľadu, len nie z toho z lietadla, pretože autorovi, slávnemu talianskému novinárovi a reportérovi, povedal veštec, že v roku 1993 nesmie nastúpiť do lietadla. 

*** 

V každej z týchto krajín hľadal veštcov, jasnovidcov či šamanov, vďaka čomu sa s čoraz väčším porozumením ponáral do dávnych zvykov, ohrozených agresívnou západnou civilizáciou. Konzumná spoločnosť, túžba po nepotrebných, ale zaujímavých veciach a predmetoch za posledné roky tak opantala Európu, že svet pomaly prestal stíhať. Už nebolo kde vyrábať veci v Európe, už nebolo nikoho, kto by pracoval za tak málo, tak veľa a tak sa celý kolobeh výroby, ktorá sa, samozrejme, zastaviť nemohla, musel presunúť do iných krajín. Niekde, kde by naše oči nevideli spúšť, ktorú po sebe nechávame - my, tí skvelí Európania...

Tiziano Terzani bol človek, ktorý Áziu miloval, presťahoval sa ta, spolu s manželkou vychovávali aj svoje dve deti - bol to pre nich domov. 
Aké pocity, dojmy a zážitky si autor odniesol z tohto kontinentu zaznamenal v knihe, ktorá má nie len krásny obal, ale obsah, a ktorá vyšla na Slovensku vo vydavateľstve absynt s názvom Povedal mi veštec.

Okrem autobiografie je to aj skvelým cestopisom a sprievodcom po rôznych kútoch Ázie - a už teraz vám môžem prezradiť, že ak siahnete po tejto knihe, neobanujete. 
V knihe sa nájde každý: cestovateľ, filozof, náhodny čitateľ, ktorého zaujala obálka ale aj skúsený a vycibrený čitateľ, učiteľ, žiak alebo známa či suseda - jednoducho, je to krásny cestopis s filozofickým odkaz, aby sme sa zamysleli, kam smerujeme a ako sme poškodili iným zároveň je to aj Terzaniova biografia z čias, keď pôsobil v Ázia a v neposlednom rade je to kniha, ktorá nás počas čítania tak zaujme, že aj my sa začneme zamýšľať nad osudom. 

Kapitolu po kapitole prejdeme spolu s autorom každú krajinu, ktorá má svoje zvyky, tradície a svoju históriu. Stretneme sa s ľudia, veštcami a s kazateľmi, s obyčajnými ľuďmi a rovnako tak aj s mocnými a s politikmi.

Predstavte si, že budete cestovať všelijako, len nie lietadlom. Celkom predstaviteľné pre niektorých z nás, ale predstavte si, že musíte cestovať po Ázia v minulom storočí ako novinár, ktorý by mal byť hneď pri všetkom dôležitom, čo sa v krajine udeje a aby toho nebolo málo, tá krajina sa práve mení z klasickej, jedinečnej na modernú obrovskú halu na výrobu všetkého a musí sa popritom spamätať z nedávnych vojnových konfliktov.
Neustále otázky od taxikárov, ktorí môžu byť tajnými agentmi, podozrievavé pohľady ľudí a dotieravé otázky, nepríjemnosti a komplikácie počas cesty, strach o život počas jazdy autom... Toto a ešte mnoho iného zažívame spolu s autorom počas jeho ciest. 

Každá kapitola sa venuje jednej krajine, ktorú nám Terzani predstaví od minulosti po súčastnosť s každým neduhom a problémom, ale zároveň nám aj ukáže krásu tej-ktorej krajiny, v ktorej sa budeme práve nachádzať.

Tiziano Terzani dáva v knihe priestor aj jeho spoločníkom, cez ktorých rovnako spoznávame krajinu, pretože práve oni vedia najlepšie, čím všetkým si prešli. Zároveň spoznávame aj ich - ľudí. A práve toto spoznávanie patrí k mnohým lákadlom, ktoré vás prinúti pokračovať ďalej v čítaní.  

Aj napriek mnohým úvahám, nad ktorými sa naozaj zamyslíme, to nie je náročná kniha na čítanie. Nemusíte sa báť, že sa v nej stratíte alebo vás začne nudiť. 
Okrem vyššie spomenutých sa v knihe rovnako môžu nájsť aj ľudia, ktorí majú radi históriu alebo fanúšici Ázie a jej kultúry. 
A ak si nie ste istí tak, či vás zaujme, ako som na začiatku bola ja,  nemusíte sa ničoho báť a smelo po nej siahnite, veď aj sám veľký poľský reportér o tejto knihe povedal, že je to výnimočná kniha napísaná v duchu najlepších tradícií reportážnej literatúry.









Za knihu ďakujem vydavateľstvu @absynt.sk