3. októbra 2018

RECENZIA // Jediný muž, A. Gross

Záchranná misia vedúca do pekla menom Osvienčim

***
Poručík spravodajskej služby Nathan Blum rutinne dekóduje správy z obsadeného Poľska. Po úteku z krakovského geta, kde nacisti popravili celú jeho rodinu, však túži urobiť niečo veľké pre svoju rodnú krajinu ťažko skúšanú vojnou. Vzápätí dostane od svojho nadriadeného úlohu: preniknúť priamo do továrne na smrť menom Osvienčim, nájsť tam jedného človeka a utiecť s ním. Tým mužom je slávny fyzik Alfred Mendl, ktorý ako jediný môže Spojencom pomôcť zvíťaziť vo vojne...
*** 
 História ľudstva je mnohokrát plná zloby a nenávisti a skutkov, ktoré sa učíme na dejepise, ale málokto, ak vôbec niekto, by si dokázal predstaviť žiť v dobe, keď každý váš krok bol krokom do neznáma. 
A ak nie krokom do neznáma, tak krokom na mínu... 
  
Ľudia vyprovokovali ľudí do boja len kvôli tomu, lebo chceli mať územie, chceli sa cítiť mocní. A nebolo to len raz, kedy ľudia stvorili vojnu. Bolo to nespočetne veľakrát, avšak prívlastok svetová sa prikladá len dvom z nich a obidve vyprovokovali Nemci. (A obidve prehrali...) 
Príbeh, ktorý je zachytený v knihe  od amerického autora, nám hovorí o zverstvách, ktoré sa diali na území Poľska počas niekoľkých rokoch. 
 Hlavný hrdina je mladý Poliak, ktorému sa podarí utiecť z okupovaného Poľska tesne predtým, ako geto, v ktorom žil, poslali do pracovného tábora Osvienčim, ale ani on sa nevyhne tomuto peklu a sám na vlastnej koži okúsi hrôzy Osvienčimu. 
 Pred jeho príchodom sa dvom ľuďom podarí utiecť z pekla a títo dvaja šťastlivci - Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba - pomôžu aj Nathanovi prežiť peklo.
Nathan je poslaný do Poľska svojou novou vlasťou, aby odtiaľ vyslobodil človeka, ktorý pomôže urýchliť koniec vojny.

V pracovnom tábore na okraji Poľska sa nachádza Alfred Mendl - poľský profesor, ktorého sa americká vláda rozhodne zachrániť, aby im pomohol vo vývoji zbrane, ktorá by ukončila trápenie po celom svete. 


Čítanie o hrôzach vojny nie je ľahké, pretože sa ti strach vtedajších ľudí zarýva do každého špiku kosti. Pri čítaní som sa aj ja ocitla medzi ľuďmi, ktorí rozbitými chodníkmi utekali do najbližšieho úkryty pred bombami alebo Nemcami, ktorí ako besné hladné psy hľadali ľudí, ktorí im nepasovali. 

Príbeh ukrytý v tejto 394 stranovej knihe je plný napätia, ale nie každá nová zápletka, ktorá sa prihodí, privedie čitateľa do stavu strachu ako sa bude dej ďalej odvíjať, pretože po pár stranách čitateľ zistí, že každá zápletka sa skončí rovnako ako tá predchádzajúca - veľkým šťastím, ktoré sprevádza hlavného hrdinu počas celej cesty, niekedy až umelo vytvoreným šťastím. Kniha je písaná na čítanie ľahkým štýlom a rovnako je to aj s porozumením textu, málo súvetí alebo výrazov, ktoré by nám nedávali zmysel. 

Nadávky, ktorými častovali Esesáci Židov mali dotvoriť lepšie prostredie, aby si čitateľ vedel predstaviť, aké to bolo, ale mne osobne v tom stále zabránilo šťastie. 
Ako menšia som čítavala mnoho kníh, ktoré sa venovali práve tématike vojny či už prvej alebo druhej, ale ani v jednej nemali ľudia toľko šťastia ako hlavný hrdina tejto knihy. Jediný muž je inšpirovaný skutočným príbehom a nie žeby som bola pesimista, ale občas mi šťastie, ktoré mal Nathan, liezlo na nervy a  len som krútila očami ako je toto možné?! Aj keď je príbeh inšpirovaný skutočnosťou nechýbajú v ňom ani nadnesené scénky, ktoré túto knihu menia na večerné čítanie pri ohni v tomto jesennom počasí s pohárom čaju v ruke. 

Občas mi Gross nahnal husiu kožu opisom, inokedy ma dohnal do šialenstva s otázkou ako je toto možné? 
Je naozaj možné, aby vtrhla žena do pivnice, v ktorej mučia Nathana a skupinu, ktorú sa pokúša zachrániť, a všetkých poručíkov postrieľala? 

Nuž, aj takéto sa v knihe ocitlo... 
Ale aj napriek klišé, ktoré sa v tejto knihe nachádza, povedala by som v hojnejšom  počte, sa oplatí knihu prečítať. Nie je to kniha, ktorá ti bude naháňať hrôzu alebo kniha, ktorá ti ukáže, aká silná dokáže byť nádej, ale je to kniha, ktorá ti ponúkne spríjemnenie večera niečím iným ako len dookola opakujúcimi sa románmi o láske a o milostnom trojuholníku. 




















Knihu hodnotí ako priemernú knihu, po ktorej môže siahnuť každý bez ohľadu na vek či pohlavie alebo vierovyznanie, ale ak sa pre ňu rozhodneš, neočakávaj nič zložité. 




 Za knihu ďakujem @albatrosmedia.sk
A ak ťa kniha zaujala, klikni SEM a ocitni sa  v časoch, na ktoré chcú tí, čo ich prežili, zabudnúť, a tí, ktorí ich neprežili, si ich pripomínajú.