25. októbra 2018

RECENZIA // Coco Chanel - Pohled zblízka, L. Chaneyová

Coco Chanel - známa módna značka; žena, ktorá vytvorila pohodlnú ženskú módu. Žena, ktorá z ničoho spravila niečo, ktorá povstala z popola Félix. 

 

Gabrielle Chanel  alias Coco Chanel sa vyšvihla z chudobných pomerov, dosiahla jedinečného spoločenského úspechu, spôsobila revolúciu v dámskom odievaní a stala sa najvplyvnejšou módnou návrhárkou 20. storočia. Nový životopis tejto modernej ženy par excellence poukazuje na zásadné novátorstvo jej návrhárskeho štýlu. Témou legiend sa stali jej početné milostné vzťahy, ktorých dramatické a tragické podrobnosti často skorším životopiscom unikali: vtipná a uhrančivá Coco bola múzou, patrónkou či milenkou Picassa, Dalího, Stravinského a ďalších pozoruhodných osobností. Lisa Chaneyová vo svojej biografii čerpá z novo objavenej milostné korešpondencie. Prvýkrát tiež odkrýva zasutá témy ako Coco a drogová závislosť, jej lesbické vzťahy aj pomer s nemeckým dôstojníkom za druhej svetovej vojny. Coco Chanel však tiež prenikavo zasiahla do vývoja moderného umenia a predkladaný životopis líči jej osobnosť so všetkými nuansami. Odhaľuje tak vnútornú motiváciu, tvorivú energiu i skrývaná utrpenie tejto emocionálne a často nepochopené ženy.





Ale bolo to tak naozaj? Bola naozaj Gabrielle tak nezávislá a silná ako to všetci vyhlasujú?

Kniha od Lisy Chaney nám ponúka hlboký a podrobný opis jej života tak, ako ho doteraz málokto poznal. 

Ale aby som upútala vašu pozornosť, ak sa nezaujímate o módu, táto kniha obsahuje aj spoločenský vývoj Paríža a zároveň aj odborný opis historických udalostí, vďaka ktorým sa vyformovala aj móda, ktorú dnes mnoho ľudí obdivuje a uznáva. 

***

Gabrielle ma vždy priťahovala, videla som v nej osobnosť - nie ženu ani muža, ale osobnosť. Človeka, ktorý dokáže byť silným, aj keď si toho veľa pretrpel. V dnešnej dobre, ale v dobe predtým, bola a stále je žena vnímaná ako symbol krásy a ochrankyňou rodinného tepla, a ani po tisíc rokoch sa tento ,,obraz" nezmenil a mňa osobne to mnohokrát zarmútilo a zabolelo, pretože v rade je žena rovnakým človekom ako muž. Muži si vytvorili o ženách ideál, ktorý ak sa im nesplní považujú ženu za necitlivú a sebeckú. 
A presne s takýmto problémom sa potýkala aj Coco. 


Rozhodovanie o láske a kariére nie je pre muža žiaden problém, pretože on sa nikdy nemusí rozhodovať, lebo ma aj rodinu, aj kariéru, ale oproti tomu si žena musí vždy vybrať iba jedno. 
Ak má žena kariéru muž sa cíti nepotrebným, myslí si, že ho žena oberá o lásku a pokoj, ktorý potrebuje, na ktorý bol naučený od svojej matky. Dievčatá musia byť zodpovednejšie, milšie a láskavejšie, lebo ak nie, tak ich to zahubí. Rovnako ako to zahubilo aj Chanel. 

*** 
Ale vráťme sa nazačiatok. Úvod knihy je súhrnom základných informácií o Chanel, ktoré sa autorke podarilo zozbierať (opisuje svoj proces hľadanie a spisovanie), potom nasleduje časť, v ktorej je zachytený jeden z najdôležitejších okamihov v Gabriellinom živote - krátky rozhovor s Arthurom(Boy)  Capelom, ktorý jej dal slobodu a hračku, ktorý však neuniesol jej úspech nech bol akokoľvek za emancipáciu žien si i tak zvolil pohodlie a zaužívané tradície obrazu ženy. 


Ako je zvykom, všetko začína pôrodom a narodením a ani v tejto  biografii tomu nie je inak. Autorka nám podrobne opísala života Chanel do doby, kedy opustila sirotinec a začala žiť s Etiennem Balsanem. Mimo iné je v týchto prvých kapitolách zachytené aj to, ako prišla mladá, nevzdelaná dievčina a hviezda
20. storočia k prezývke Coco.Hneď nazačiatku zistíte, že Gabrielle síce nebola vzdelaná a vzdelanie nabrala až počas rokov, kedy žila medzi umelcami, ale bola inteligentná. 

Ďalšou zaujímavou a netradičnou témou, ktorá je rozobratá v tejto knihe, je aj vývoj prostitútok v Paríži. Lisa Chaney nám podrobne opisuje ako boli podelené, ktorá bola drahšie a ako to fungovala. Čo znamenalo pre muža mať milenku a aký vplyv to malo aj na samotnú Coco, ktorá istú dobu patrila medzi ne. 


Nasledujú kapitoly o jej živote s Boyom, ktoré pre ňu boli tými najlepšími, pretože zažívala lásku a zároveň úspech. V týchto kapitolách sa preplieta opis jej vzťahu a zároveň začiatku jej úspechu. 

Pozornosť však nie je venovaná iba Gabrielle, ale rovnakú pozornosť venuje autorka aj ostatným postavám v jej žiovte - o viac je táto kniha náučná a prospešná pre ľudí, ktorí sa chcú o Chanel dozvedieť viac. 
Nachádzajú sa tu kapitoly venované čisto len Capolovi, Ďagilevovi, Pavlovičovi a ďalsším mužom a ženám, ktoré zamávali Gabrielle a jej životom. 

A tieto mená, prevažne, ruské som si nevybrala náhodne. V jej živote sa ocitlo mnoho mužov, príležitostných milencov, ale boli to práve Slovania, ktorí jej najviac učarovali. 

Chanel bola návrhárkou  20. storočia a každý, kto aspoň kúsok dával pozor na dejepise, vie, že 20. storočie je krvavé a vojnové, tak ako je možné, že sa práve počas tohto storočia dokázala presadiť? 

Odpoveď je prostá, dokázala z bežnej látky ušiť niečo výnimočne. Upravila ženský šatník tak, aby sa žena cítila pohodlne nie ako obraz plný farieb a machúľ. Presadzovala praktickosť, prevzala prvky z mužského šatníka a bez obáva a strachu si ich začala obliekať aj do spoločnosti. 

*** 

Obdobie pred prvou svetovou vojnou bolo pochmúrne, ľudí pomaly ale isto začali nahrádzať stroje, vyparovala sa ľudskosť. Umelci začala tvoriť obrazy plné farieb, aby unikli chaosu, ktorý nastaval, ľudia z vyššej spoločnosti sa naďalej zábavali a medzi stála Gabrielle Chanel. Žena, ktorá svoj žiaľ utápala v práci. 
Začínala ako krajčírka, ktorá šila klobúky pre známe herečky, kurtizány a manželky svojich milencov. Jej klobúky nosila každá, ktorá chcela byť chic. 


O pár rokov neskôr, keď vojna skončila, prišla Gabrielle s niečím, čo jej zabezpečilo doživotné zárobky - jej parfúm - Chanel No.5. 

A aj proces vyrábania a dôvody jehoho vzniku sú zachytené v tejto skvelej knihe.  

*** 

Ale vráťme sa ku knihe. 
Jej sláva časom klesala aj kvôli romániku, ktorý  mala s Nemcom.
 Autorka nám v

posledných stranách knihy podáva informácie o Chanelinej starobe, o tom, prečo a ako odišla do Švajčiarska a čo sa dialo po druhej svetovej vojne.  

Prešlo pár rokov, Gabrielle sa stihlia do úzadia a až po skoro 10 rokov sa opäť prihlásila o slovo. 
Medzi tým však sa do popredia dostávali nové mená, mužské mená. Boli to návrhári na čele s Diorom, ktorí sa opäť vracali do 19. storočia, kedy ženy vyzerala ako obraz, ktorý treba obdivovať zvonku. Zabúdalo sa na ich osobnosť a pôvab. 

Chanelina myšlienka sa stratila vo farbách a ozdobách, korzetoch a vypchatých ramenách... 

*** 

V necelých 400 stranách je presne, jasne a dôkladne opísaný život ženy, ktorá sa ešte počas života stala legendou. 
Autorka venuje svoju pozornosť každej drobnosti, všetko vysvetľuje. 

Kniha obsahuje aj mnoho fotiek z jej života, ktoré tejto knihe dodávajú istý šmrnc a rovnako aj možnosť nahliadnúť na miulosť, o ktorej ste ešte nepočuli. 
Medzi najzáujimavejšie patrí aj fotografia sirotinca, v ktorom Gabrielle vyrastala ale aj fotografia podniku, ktorý vlastnil jej dedo. (Dnes je to už rozpadajúca sa budova, ak sa už nerozpadla.) 
Kniha je písana odborne, ale číta sa ľahko, má krásne tvrdé strany a ešte krajší obal. 

 Ak ťa zaujíma život ženy, ktorá zmenila pohľad na módu a z ktorej sa stala legenda ešte počas jej života, táto kniha je tá najlepšia možnosť.

 ***

Za knihu chcem poďakovať môjmu skvelému ba priam najlepšiemu priateľovi na svete. 💕💕

Ďakujem, Adam.