14. marca 2018

RECENZIA // O tyranii: Dvadsať ponaučení z 20. storočia, T. Snyder

,,Čas vykĺbil sa: údel úbohý, že ja ho musím stavať na nohy!", hovorí Hamlet. A potom dodáva:,, Pôjdeme teda všetci spoločne." (str.104, O Tyranii; Dvadsať ponaučení z 20. storočia)

Ako raz začal svoj výklad môj milý ex-učiteľ so slovami:,,začnem pekne po poriadku odzadu", tak rovnako začnem aj ja túto recenziu na knihu, ktoré má 104 strán a obsahuje pár jednoduchých, ale zato veľmi podstatných rád, odzadu.
A prečo odzadu?
Lebo pohľadom späť to začína.
V dnešnom svete pokroku je dôležité si pripomínať udalosti, ktoré sa stali - či sa nás týkajú priamo alebo nepriamo -, lebo práve zabudanie a zlé učenie a  najmä slabé učenie v našich školských laviciach nás privádza do doby populizmu a konšpiračných teórií.

Po tejto knihe od amerického historika, ktorý sa zameriava na strednú a východnú Európu, som siahla nie len kvôli tomu, že sa v nej výstižne opisujú momentálne situácie v pár riadkoch, ale aj preto, že to bolo odporúčanie redaktora denníka SME vo večernej debate na RTVS.
Ako som už písala, autor v pár riadkoch dokáže výstižne pomenovať problém a nájsť naň aj riešenie, ktoré je úplne jednoduché.

Kniha je rozdelená na tri veľké celky: Prológ, o tyranii a epilóg.

,,História sa neopakuje, ale ponúka ponaučenie."

V prológu je načrtnutie témy, od ktorej sa bude odvíjať zvyšok knihy; prvé slová sú venované histótrii, ktorá v našom živote, okrem iného, je veľmi podstatná.
Rovnako ako ponúka ponaučenie, môže aj varovať.
Amerika, ako som už v nejednej recenzii písala, bola pre nás, východných Európanov, vzorom.
Vzorom demokracie a slobody.
No ako na tom bola a je Amerika? Po najnovších prezidentských voľbách je na tom mizerné, resp. bola už na tom lepšie. A preto Timothy Snyder dáva práve východnú a strednú Európu za vzor Amerike, z ktorej sa (možno) stáva pomaly akási nenápadna totalita. 
 V prológu sa zároveň vysvetľuje, resp. poukazuje nato, prečo padla demokracia a nahradil ju fašizmus alebo komunizmus.


,,Súčasní Američania nie sú múdrejší než Európania, ktorí v 20. storočí zamenili demokraciu za fašizmus, nacizmus či komunizmus. Máme však výhodu, že sa môžeme z ich skúsenosti poučiť. Dnes je na to pravá doba." (str. 12)

Kapitola O tyranii je rozdelená na dvadsať podkapitól, ktoré rozoberajú aktuálne problémy a porovnáva ich s minulosťou, resp. minulosť porovnáva so súčasnosťou.


Prvé ponaučenie znie: NEPODROBUJTE SA VOPRED.
 
,,Podrobenie sa vopred je politická tragédia."

V tejto pasáži je okrem iného aj zaujímavý výskum z Yaleovej univerzity, ktorý hovorí o tom, že ľudia sú pozoruhodne prispôsobiví novým pravidlám v novom prostredí. Sú ochotní ubližovať a zabíjať bez nejakého bližšieho dôvodu, ak im to prikáže autorita. A to dáva väčšinu moci autoritatívnemu režimu zadarmo.

Pre mňa osobne boli najpodstatnejšie ponaučenia, ktoré sa týkali či už inštitúcií, jazyka alebo vlastenectva, lebo práve to vo viacerých krajinách zaniká a vytráca sa.
Čítať knihy (od Orwella, Hav(e)la alebo od Arendtovej), využívať slová, ktoré poznám a nie slová, ktoré používa každý a neviem ich význam, aj keď si myslím opak.
Vlastenectvo sa mnohokrát nesprávne spája s nacionalizmom. A táto kniha ti ponúka presnú odpoveď na to, čo je čo: ,,Nacionalista bude tvrdiť, že -tu sa to nemôže stať,-, čo je prvý krok ku katastrofe. Vlastenec naopak hovorí, že sa to tu stať môže, ale že tomu zabránime."

Okrem toho sú v knihe aj témy o ozbrojencov alebo o tom, že je nebezpečné, ak má moc v rukách len jedna strana. No kniha nám ponúka aj jednoduché ponaučenia, na ktoré zabúdame veľmi, veľmi často. 
Zabúdame veriť v pravdu a tým pádom nehľadáme a neskúmamé veci ďalej. Ja som si aj pri tejto knihe vyhľadávala nejaké informácie, o ktorých autorov písal.
Chcela som si utvoriť názor a z jedného článku/textu sa to nedá.
Skúmaj, milý kamoš, čitateľ, hľadaj a venuj viac času článkom. Ruka v ruke s tým ide aj nebezpečný slovník na internete. Urážlivé komentáre, ktoré šíria nenávisť do sveta, ktorý je už preplnený nenávisťou a zlobou. 
Šírenie zla na internete je podobné ako šoférovanie. Aj keď druhých za volantom nie vždy vidíme, vieme,  že nemôžeme do nich naraziť, lebo škoda by bola obojstranná. Ak sme sa naučili nepoškodzovať autá druhým, naučme sa to robiť aj s mysľou.
A bude aj tebe aj druhým žiť lepšie.

Mnoho z tých tém sa priamo dotýkajú aj slovenskej momentálne situácii a myslím si, že rovnako ako bola vo Švédsku študentom dávana knižka Všetci by sme mali byť feminist(k)ami, tak na Slovensku by sa mala rozdávať táto kniha. 
 
Za poskytnutie knihy ďakujem @preskoly.sk.,  
A ak ťa kniha zaujala, stačí kliknúť SEM a môžeš ju mať aj ty do troch dní doma.