14. decembra 2018

RECENZIA // Mŕtve body, Benedek Totth

Tínedžerský svet, život proti pravidlám a na hrane, neúcta a rebélie, porušovanie pravidiel - ale aká je pravda? Sú tínedžeri skutočne takí, ako ich vykresľuje svet? 
Nazrime do knihy od maďarského autora, ktorý nám ponúka drsný a priamy pohľad do života tínedžerov. 



 
***
  Román Mŕtve body odkrýva neznámy temný svet mlčanlivých dospievajúcich chlapcov a dievčat. Neraz prežívajú šokujúci každodenný život utajovaný pred rodičmi. Benedek Totth ponúka pohľad do bežných problémov opustených mladých ľudí, ktorých rodičia sú príliš zaujatí svojimi vlastnými, skutočnými alebo domnelými problémami. Príbeh skupiny mladíkov začína počas rýchlej jazdy v aute otca jedného z nich. Neistota neskúseného vodiča a jeho dezorientovanosť sú metaforou života postáv románu. Tie sa čoraz rýchlejšie ženú dolu po šikmej ploche. Mladí muži sú strhávaní lžou, pózami, násilím a telesnosťou. Odtiaľ je to už len krôčik k vražde.

Život každého z nás sa vyvíja a prechádza etapami.
Keď prídeme do novej etapy, zabudneme na to, ako sme sa správali v tej predchádzajúcej alebo si myslíme, že len my sme sa správali slušne. 
Medzi tieto štádia v našom vývoji patrí aj obdobie adolescencie.

Kniha Mŕtve body zachytáva život skupiny mladých ľudí, ktorí nepoznajú hranice. 

Kniha je písaná veľmi čisto a prosto, nenájdete v nej žiadne filozofické úvahy nad životom a smrťou, ale ak si tet prečítate ešte raz, okrem mnohách nadávak, nájdete aj zamyslenie nad krátkosťou života. 

Kniha nie je vhodná pre všetkých, keďže obsahuje veľa vulgarizmov, ktoré tvoria základ slovníka mladých hrdinov v knihe. 
Čo, podľa môjho skomného názoru, v tejto knihe byť  nemuselo a ak áno, tak nie až v takom množstve, pretože nie každý mladý človek má rovanký slovník. 
Aj to je dôvod, pre ktorý sa mi táto kniha veľmi nepáčila, pripisovala mladým ľuďom vlastnosti, ktoré nei sú práve najlepšie a ktoré hneď, nás mladých, hádžu do vreca zavrhnutia. 

Autor požíva v knihe drsný štýl vyjadrenia, ktorý mne naozaj nesadol. 

Samotný dej nemal hlavu a pätu, ukradli auto, opili sa a havarovali. Osobne si myslím, že nie každý mladý človek sa takto správa a rozhodne ich nie je ani väčšina, ktorý takto vystrájajú. 

Hlavný hrdina je zaujatý do svojich problémom, jeho matka o ňho nejaví záujem, a rovanko je to aj s ostatnými hlavnými hrdinami príbehu, ktorých spojí vražda. 

Ľudia o knihe hovoria, že je poetickou, ale ja som v ne nič poetické nenašla ba práve naopak, prišla mi vulgárna a nezaujímavá.

Ak aj vy nemáte radi literatúru, ktorá škatuľkuje, je v nej plnom nadávok, tak títo kniha nie je pre vás, ale naopak, ak ste mladí a radi hľadáte metafory a iné  prenesené významy, táto knihe je pre vás. 
 
  Za knihu ďakujem @zelenykocur.sk 
Ak vás kniha zaujala, kliknite SEM a môžete sa pustiť do pátrania metafory v knihe písanej v drsnom štýle.