17. decembra 2018

RECENZIA // Príbeh nového priezviska, Elena Ferrante

Druhá kniha z Neapolskej ságy začína vo chvíli, keď Elena spolu so svojou „geniálnou priateľkou“ Lilou nechávajú za sebou svoje klaustrofobické dievčenstvo a vstupujú do sveta búrlivej mladej dospelosti, ktorú sprevádza láska, strata a zmätok. Na pozadí Neapola 60. a 70. rokov sa predtým nerozlučné priateľky vyberajú každá svojou cestou. Lila sa ako šestnásťročná vydala za bohatého Stefana Carraciho len, aby v svadobný večer zistila, že ju zradil, a tak ich manželstvo pochoval. Elena si naopak vybrala školu, netradičnejší spôsob, ako sa oslobodiť od dusivého života štvrti.Príbeh dvoch priateliek z neapolskej štvrte pokračuje. Elena a Lila majú dvadsať rokov. Lila je uväznená v tradičnom manželstve, zatiaľ čo Elena pokračuje na svojej ceste hľadania seba samej. Komplikovaný a meniaci sa vzťah medzi nimi ich často spája, ale aj rozdeľuje. Každá z nich sa ocitá na pomedzí bolestivého odporu a hlbokej lásky, ktorú k tej druhej cíti. Dievčatá dospievajú, sú z nich ženy, uprostred života ktorých stojí toto zvláštne a dokonale vykreslené priateľstvo.




 Túto tajomnú autorku snáď pozná každý, kto sa aspoň občas obtrie okolo kníhkupectiev. 
Elena Ferrante svoju ságu zasadila do Talianska a ak si prečítate alebo ak ste ta boli,  viete, že Taliani sú hluční národ a v tomto štýle je písaný aj druhý diel z neapolskej ságy, ktorá začala rozprávaním o detstve dvoch dievčat, ktoré vyrastajú v chudobe, vo štvrti, kde hlavné slovo má muž a žena trpí jeho bitku s láskou. 

Hneď na začiatok musím povedať, že knihu odporúčam čítať, ak ste už prečítali prvú časť, aby ste sa v tom nezamotali, pretože v deji sa  veľmi často prepletajú osudy postáv a občas aj mne bolo ťažko vyrozumieť, kto je kým a prečo je zle, že je s tým a s hentým. 

Po knihe som siahala s rovnakým nadšením ako po prvej časti a možno aj trošku viac, pretože po prečítaní jednotky som doslova slintala po pokračovaní, ale ako boli moje očakávania vysoké, tak nízko spadli - a že boli veľmi, preveľmi vysoké. 

Štýl, ktorým autorka písala v tejto knihe sa nedá porovnať s tým, ktorý použila predtým.   
 Neviem, či sa vám už niekedy stalo, že ste mali najprv chuť hodiť knihu o stenu, ale nakoniec ste sa s ňou mojkali a ospevovali autorku za jej talent, pretože presne to som prežívala počas čítania tejto knihy. 

Príbeh nového priezviska je kniha plná kriku, hluku, nezhôd a nevery. 
Lila počas celého deja vystupuje ako niekto, koho nikto a nijak nedokáže zničiť. Preskakuje z jednej nohy na druhú a všetci jej to tolerujú. 
 Stane sa z nej vydatá žena, obchoduje a podvádza, stráca pevnú pôdu pod nohami avšak neprestáva bojovať - kruto, ale láskavo. Zatiaľ čo Elena ide ďalej, študuje, mení frajerov a toleruje Liline nálady, počas rozprávania im neustále pripisuje moc očariť, píše o Lile ako o nezničiteľnej sile, ktorá všetko rozbije a všetci ju zato majú radi ba priam ju uznávajú ako výnimočnú a nadanú. 
Elena sa pomaly ale isto vytráca zo života v štvrti a zároveň plní sen, ktorý mali dievčatá ako malé - napísať knihu. Stáva sa z nej pekné, vzdelané dievča. 

Sledovať prerod oboch hlavných hrdiniek bolo občas náročne, občas som mala pocit, že ich obe zahluším a keď nie obe, tak minimálne jednu z nich, a občas som mala chuť vykričať sa aj na samotnú autorku, ako si dovolila niečo také. 
Aby ste ma pochopili, kniha je plná zloby a intríg, z viet budete počas čítania cítiť ten pravý taliansky temperament, ale aj keď mi občas z toho stúpal tlak a mala som sto chuti ju hodiť o stenu, koniec tomu opäť dodal čaro a ja znova čakám na príležitosť, aby som si prečítala pokračovanie.
Lebo Ferrante je ako droga - aj keď si poviete, že už stačí a že vás neovláda, podľahnete jej ešte viac a s ešte väčšou túžbou. 

Príbeh nového priezviska nebol pre mňa až tak pútavým ako Geniálna priateľka, jednoducho mi nesadol štýl, ktorým autorka písala, ktorým opisovala a ktorým dávala postavám slová. Dej sa tiahol od slova k slovu, ľudia sa naťahovali a na všetko, čo bolo kedysi padal prach, pod ktorým predmety začali strácať tvary a tí, ktorí zostali sa nesnažili  prinavrátiť im naspäť tvar, ale tvorili 
 mutantov. 
Jednoducho, myšlienky sa prelínali, každý žil nový život mladosti a v celom tom vývoji žiarila zas a znova Lila. 
Avšak zmenili to posledné strany, keď znova nadobudli to tajomno, ktoré vás prinúti siahnuť po ďalšej časti. 
A ďalším bonusom tejto tajomnej knihy je jej krásny obal. Ten vás jednoducho očarí.



Za knihu ďakujem @preskoly.sk
A ak vy sa chcete ponoriť do života Talianov na sklonku 60. a 70. rokoch minulého storočia, táto kniha je akurát napísaná pre vás. 
Stačí, keď kliknete SEM a môžete sa ocitnúť v decembri v teplom Neapole.