4. júla 2018

RECENZIA // Večere diktatórov - Sprievodca skazenými chúťkami tyranov, V. Clarková, M. Scottová

Kniha o gastronomických zvykoch a zlozvykoch diktátorov 20. storočia je jedinečná svojou témou, spracovaním aj obsahom. Autorky Victoria Clarková a Melissa Scottová netradičným spôsobom mapujú nielen život a výčiny diktátorov, ale servírujú čitateľom aj šťavnaté historky zo zákulisia ich stravovania a stolovania. Kulinárske defilé 25 despotov novodobej svetovej histórie, medzi ktorými nechýbajú známe mená, ako Adolf Hitler, Benito Mussolini, Francisco Franco či Nikolae Ceauşescu, ale ani tie exotickejšie, ugandský diktátor Idi Amin, etiópsky tyran Mengistu Haile Mariam, kambodžský netvor Pol Pot a iní, sa začína príbehom masového vraha Josifa Visarionoviča Stalina s jeho celonočnými opileckými orgiami. Rozlúčkovú večeru – chýrnu korytnačiu polievku – na záver servíruje vodca jediného marxisticko-leninského štátu na západnej pologuli Fidel Castro, pre ktorého jedlo a nápoje boli najväčšou vášňou. Všetky príbehy krutovládcov sú okorenené pikantnými intímnosťami z ich života, autorky otvárajú aj tabuizované témy súvisiace so zažívaním, plynatosťou, obžerstvom, obscénnosťami rôzneho druhu, odhaľujú utajované neduhy týchto mužov, ich patologické obavy z otravy či celkom zvrátené chúťky v tej najbeštiálnejšej podobe – kanibalizme. Bonusom na konci každého príbehu je recept na obľúbené jedlo príslušného diktátora s bohatou fotodokumentáciou.


Povedzme si narovinu, že dejepis v škole nás mnohých nudí - ja som ten sťastlivec, ktorý má super učiteľku a tak sa dozvie aj pikošky, ktoré nevie hocikto -, čo je veľká škoda, pretože dejepis je zábavný a dokazuje nám to aj táto kniha od dvoch novinárok: Victoria Clarková bývalá moskovská korešpondentka týždenníka Observer s dlhoročnou praxou v oblasti Balkánu. Pred vydaním tejto knihy sa zaoberala problematikou byzantskej ortodoxnej cirkvi a históriou kresťanstva na Strednom východe.
Melissa Scottová, novinárka, svoju kariéru odštartovala v satelitnej televíznej stanici MBC a neskôr si zvolila dráhu spisovateľky na voľnej nohe. 

A nie len táto knihe, na svete je mnoho kníh, ktoré sa zaoberajú históriou a podávajú ju zaujímavou formou. Napríklad kniha od Timura Vermesa s názvom A je tu zas, ktorá vyšla vo vydaveteľstve @zelenýkocur.sk, kde je hlavnou postavou Hitler. Ten sa prebudí do moderného Nemecka a stane sa z neho televízna hviezda.

Kniha, ktorá je prepojená s históriu a tiež vyšla v rovankom vydaveteľstve, s kulinárskym názvom nám poskytuje pohľad do kuchyne diktátorov. 

Netradičná kuchárka nám okrem receptov ponúka aj pohľad do života diktátorov - pohľad je stručný, no ponúka informácie, ktoré sa nedozviete na hodinách dejepisu. 

Výhoda tejto knihy je v tom, že informácie, ktoré podáva, nie sú komplikovane pomiešané s rokmi, autorky stručne podávajú čitateľovi základne informácie o diktátorovi: o jeho živote, jeho skutkoch a hlavne o tom, čo je jedol a aký mal apetít. 

Kniha sa mi čítala naozaj rýchlo - za pol dňa som ju mala celú prečítanú. 
Večere diktátorov obsahujú výber tých najznámejších diktátorov naprieč celým svetom - od Európy cez Áziu a Afriku až po Ameriku. Každému z nich je venovaných šesť strán - na posledných dvoch je recept na obľúbené jedlo toho-ktorého diktátora. 

Jednu veci mali títo diktátori spoločnú - nebol to zvrátený jedálniček, ako by ste si mohli myslieť, aj keď boli takí, ktorí si počas prechádzok chrumkali namiesto čipsov červíky Mopane, ktoré môžu byť 15 centimentorv dlhé a dva centimetre hrubé. A diktátor, ktorému chutili tieto, podľa jeho slov, chutné červíky, sa volal Hasting Kamuzu Banda, vládol v africkom Malawi a sám seba vyhlásil za doživotného prezidenta. 

Veci, ktorú mali títo diktátori spoločnú, bola tá, pochádzali zo skromných, chudobných pomerov, čo mali priamy vplyv na ich jedálniček. 

Josip Broz Tito bol skromný chorvátsky roľník, ktorý bojoval počas prvej svetovej vojny v rakúsko-uhorskej armáde na ruskom fronte, počas druhej svetovej vojny sa prejavil ako charizmatický a schopný vodca. To o ňom píšu autorky tejto knihy. No jeho jedálniček, ak nebol na služobnej ceste, sa najčastejšie skladal z jedla, ktoré si pamätal ešte z čias chudobného detstva. 

A rovnako to bolo aj pri nie menej známemu vodcovi zo Stredného východu Saddámu Husajnovi, ktorý sa najradšej pochutnával na rybách, ktoré sám uloviil, ako za starých čias... 

Toto a mnoho ďalších zaujímavých faktov o žiote a stravovaní nám ponúka táto kniha. Osobne si myslím, že táto kuchárska kniha by nemala chybať v žiadnej domácnosti, pretože, kto by raz za čas nedostal chuť na korytnačiu polievku? (áno, aj takýto recept v nej nájdeš...) 








Za knihu ďakujem @zelenykocur.sk
Link na túto netradičnú kuchárku ti dávam SEM. Klikaj, čítaj a var! :)