4. decembra 2019

RECENZIA// Dospeláci v miestnosti, Janis Varoufakis

Zahryznite sa do skutočného európskeho politického trileru. Tajné nahrávky. Prepisy telefonátov. Úskoky. Falošné úsmevy. A bezohľadné intrigy. Nahliadnite za oponu moci v nevšednom osobnom spracovaní bývalého gréckeho ministra financií Janisa Varoufakisa.

*** 
Táto kniha je, ako povedal The Times,dôležitý a hrozivý ,,must-read". 
Žijeme v spoločnosti, v únii, členstvom ktorej sme sa zaviazali plniť a zároveň si užívať výhody, ktoré nám takéto spoločenstvo ponúka(to, či je ich veľa, alebo málo, nie je predmetom skúmania  tejto recenzii...). Ako je verejne známe, únia ma svoju štruktúru, orgány a tak ďalej, a tak ďalej... A všetko potrebné a zaujímavé a možno aj zarážajúce sa dočítame v politických memoárov Janis Varoufakis, bývalého ministra financií počas gréckej krízy. 
Počas gréckeho krachu v roku 2015 sa európski lídri na spoločných stretnutiach snažili nájsť cestu a východisko z krízy.
Vtedajší grécky minister financií s nimi rozohral jednu z najveľkolepejších a najkontroverznejších politických bitiek histórie, keď sa pokúsil o prerokovanie vzťahov svojej krajiny k Európskej únii. S masovou podporou gréckeho obyvateľstva a jednoduchou logikou svojich argumentov privádzal vedenie Európskej únie do šialenstva. Skutočný príbeh o tom, čo sa dialo za zavretými dverami však zostával dlho neznámy.


Po 4 rokoch od vypuknutia krízy, nám samotný účastník odkrýva časť po časti nie len to, ako k tejto kríze pristupovali grécki občania, politici a ministri, ale, čo je hlavnejšie, ako sa k tomu postavili práve najvyššie európske hlavy. 
Je to spleť šokujúcich a nemilosrdných faktov, prepisov rozhovor a dialógov medzi medzinárodnými európskymi inštitúcií, akými sú napríklad Medzinárodný menový fond, Európska centrálna banka, Európska komisia, ale aj medzi najvyššími hlavami týchto inštitúcií. 
Aj napriek tomu, že je táto kniha plná politiky, ekonomiky, sociálnych problémov, je to zároveň aj triler, detektívka a tragédia. Jednoducho povedané, v týchto 6OO stranách sa nájde každý - či už ten, kto má rád detektívku, alebo ten, kto sa zaujíma o politiku a o dianie vôkol seba alebo aj prostý človek, ktorému sa len zapáčil názov a obálka, ktorá je jednoduchá a zároveň magická. 

O Varoufakisovi sa toho za ten čas popísalo veľa, bol obvinený z vlastizrady, či z toho, že paktuje so Sorošom a plánuje úplne vyhubiť Grécko a jeho postavenie, ale po a počas čítanie sa nad jeho osud zamyslíte a môžbyť sa vám aj zapáči. Predsa len, zvládnuť trojdňové rokovanie, počas ktorého vás nepočúvajú a podsúvajú vám iba svoje návrhy, nie je vôbec hračka. 
Okrem toho, môžeme aj vďaka tejto kniha trochu zablúdiť aj do slovenských vôd a zistiť, ako sa k tomu postavilo Slovensko. 

Dospeláci v miestnosti sú síce politické memoáre, nesmieme však zabudnúť ani na to, že Varoufakis je uznávaný ekonóm, preto je táto kniha vhodná aj pre ekonómov alebo tých, ktorí sa zaujímajú o financovanie alebo o euro samotné. Naozaj, táto kniha má široké spektrum čitateľov. 

Dočítame sa v nej veľmi podrobne a jasne, o čom a prečo bola kríza a ako sa dala podľa bývalého ministra vyriešiť a tiež, že boli ľudia, ktorí to riešiť nechceli. Okrem gréckych politikov, nám autor ponúka a vykresľuje nám aj ostatných vplyvných politikov ako je Angela Merkelová alebo súčasný francúzsky prezident. 

Janis Varoufakis okrem politiky do knihy primiešal aj čriepky zo svojho súkromného života, svoje vlastné myšlienky, postoje a názory a vecne opisuje aj okolnosti, ktoré nastali. Pri čítaní sa dostaneme aj do pasáži, kedy nám rozpráva o tom, ako sa mu jeho najbližší otočili chrbtom a prosili ho, aby od toho odstúpil, ale on zotrval a to nám, menším štátom, dáva signál, že odvaha je niekedy to, čo nám stačí. 

Vety v knihe sú presne nakombinované a štylistický vhodné, pretože samotný dej je zložitý, vety sú jednoduché. Neobsahujú siahodlhé úvahy čo by bolo, keby..., ani žiadne komplikované odborné termíny. Táto kniha je písaná ľahko, zrozumiteľne a vecne. 
Ale, nedá mi neupozorniť, že v slovenskom preklade sa nachádzajú mnohé chyby. Buď je slovo zlé preložené - teda veta veľmi nedáva zmysel -, alebo sú vo vete dvakrát sa opakujúce slová... Nie je ich nejako prehnane veľa, ale na druhej strane ich nie je ani veľmi málo. 

Plusový bod dávam aj za skvelé vysvetlivky, alebo teda, ja som tieto vysvetlivky poňala tak, že sú dôležité, ale nie natoľko, aby boli zakomponované do hlavnej časti v knihe. Ale odporúčam vám ich čítať, pretože vám krásne a skvelo dovysvetľujú to, čo vám nebude hneď jasne. 
Okrem preklepov a niektorých nudných pasáži, kedy bolo veľa politiky, rokovaní a úvah aj na mňa, nemám veľmi čo tejto knihe vytknúť. 

Varoufakisove nebojácne ťahy odkrývajú faloš a pokrytectvo politickej moci, ktorá sa viac ako o stabilitu usiluje o vlastný prospech a zároveň s chirurgickou presnosťou popisujú fungovanie politického zákulisia.

Ak ste fanúšik, obdivovateľom alebo sa zaujímate o politiku, ekonómiu a vedy s nimi spojené, smelo do toho! Ak ste obyčajný volič, akým som aj ja, rovnako tak, po nej siahnite. 
Je zaujímavé sa pozrieť za oponu. 








Za knihu ďakujem @absynt.sk