15. marca 2019

RECENZIA // Jan Palach, Vladimír Líška

Príbeh mladého študenta, ktorý demonštroval proti okupácii vlastným upálením, sa zapísal do dejín. Čo ale šokujúcemu činu Jana Palacha predchádzalo a aké boli jeho politické a spoločenské dôsledky? Prečo sa  sám Jan Palach nepovažoval za samovraha, ale za horiacu pochodeň demokracie? Bol naozaj skutočným hrdinom alebo len obeťou? 




Nesvoboda je horší než smrt. Ale jaká je cena za život v bezpráví?



Janove zmysli otupila šialená bolesť postupujúca celým jeho ležiacim telom. Nevnímal krik ani paniku okolo seba. Niekto zavolal záchranku a on len stačil popálenými ústami ticho vysloviť pár viet o tom, aby si ľudia prečítali dopis, ktorý nechal pri fontáne pred Národným múzeom v aktovke. 
Potom sa celý svet rozplynul v hmle... 



Na začiatok chcem povedať, prečo som sa rozhodla práve pre túto knihu - pre niekoho možno nie celkom zaujímavú. 
Na Slovensku momentálne beží anketa Najväčší Slovák a pri vypočutí si mien, ktoré sa dostali do top 10 ma sem-tam striaslo. Preto, keď som zbadala, že @albatrosmedia.sk má vo svojej ponuke knihu o človeku, ktorý sa postavil neprávostiam a ktorý pochádza hneď tuná od vedľa, neváhala som ani chvíľu. 
A čo má teda spoločné český študent, ktorý sa upálil a anketa o najväčšom Slovákovi? 
Povedala by som, že ak by sme viac spoznávali svoje dejiny či už počas spoločného štátu, alebo ako samostatné jednotky, určite by sa medzi nominantov nedostali mená ako Gustáv Husák alebo Peter Sagan. 

Ale teraz ku samotnej knihe. 
Autorom knihe je český záhadológ, venoval sa aj paranormálnym javom, od roku 2001 sa však naplno venuje publicistike. Ako taký záhadológ môže napísať knihu o upálení mladého študenta? 
Jan Palach od Vladimíru Líšku nie je historickým zachyteným činu. 
Je to kniha, ktorá na základe faktov podáva bežným ľuďom fakty o tom, čo predchádzalo jeho činu a čo potom nasledovalo. Od tejto knihy neočakávajte, že vám dá historické fakty a udalosti. Táto kniha zachytáva - alebo sa snaží najmä o tom, aby zachytila, čo sa pravdepodobne odohrávalo v Janovej hlave, aký to bol človek a čo ho prinútilo k takémuto činu. Rovnako nám autor v tejto knihe predkladá aj fakticky zachytené, čo sa dialo ,,o poschodie vyššie" - na sneme KSSČ a v samotnej strane. V knihe sa miešajú fakty a dohady, ale nie hyperbolyzované  a prehnané fantazírovanie autora. Jasne a stručne podané niečo, čo na ďalšie roky ovplyvnilo životy nás všetkých. 

Jan Palach bol mladý študent, ktorý sa zaujímal o dianie okolo seba. Sám Palach o sebe povedal, že nie je samovrah, nazýval sa pochodňou číslo 1. 
Kým bol Jan Palach pre nás? Bol to pobláznený študent alebo rozumne zmýšľajúci človek? 
Bol hrdinom alebo obeťou? 
Podľa mňa bol hrdina a obeť zároveň. 

V knihe sa nachádzajú aj fotografie - Jana Palacha, členov KSSČ a predstaviteľov Pražského jara ale aj fotografia upáleného Jana Palacha ako leží vo svojej nemocničnej izbe. Okrem fotografií autor do tejto knihy vložil aj dôležité dokumenty nachádzajúce sa na posledných stranách v knihe,  ktoré celú situácii ovplyvňovali, medzi nimi je aj list Jana Palacha pre vedenie KSSČ s podmienkami.   




Jan Palach - hrdina, nebo oběť nie je non-fiction knihou, ktoré sú preplnené fakty, poučkami alebo súvetiami, v ktorých by sa nejeden neskúsený čitateľ stratil, je to jednoduché a stručné podanie príbehu, ktorý stojí za povšimnutie. 
Nemusíte sa báť, že vás táto kniha nebude baviť i keď nie ste práve milovníkom tohto žánru; i napriek tomu, aký príbeh v sebe ukrýva, je to ľahké čítanie, ktoré vás môže niečomu novému priučiť a ukázať, že Slováci a Česi nemajú vôbec núdzu o hrdinov či nebodaj o samotnú históriu. 









Za knihu ďakujem @albatrosmedia.sk


Link na knihu prikladám SEM.